Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

‘Ωρα ‘Εναρξης: 8.00 μ.μ
Χορογραφία: Natalia Makarova, Marius Petipa
Μουσική: Ludwig Minkus
Ενορχήστρωση: John Lanchbery
Παραγωγή: Natalia Makarova
Διάρκεια: 2 ώρες, 50 λεπτά

Περίληψη

Η «Μπαγιαντέρα» είναι ένα μπαλέτο που αρχικά παρουσιάστηκε σε τέσσερις πράξεις και επτά σκηνές από το Γάλλο χορογράφο Marius Petipa με μουσική του Ludwig Minkus. Το μπαλέτο «La Bayadère» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στο Imperial Bolshoi Kamenny Theatre στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 4 Φεβρουαρίου 1877. Η σκηνή του μπαλέτου που είναι γνωστή ως «Βασίλειο των Σκιών» αποτελεί ένα από τα διασημότερα αποσπάσματα κλασικού μπαλέτου. Σήμερα η «Μπαγιαντέρα» παρουσιάζεται συνήθως σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Η μία έκδοση προέρχεται από την παραγωγή του Vakhtang Chabukiani και την αναβίωση του μπαλέτου από τον Vladimir Ponomaryov για το Kirov Ballet  το 1941, ενώ η δεύτερη έκδοση βασίζεται στην παραγωγή της θρυλικής μπαλαρίνας Natalia Makarova για το American Ballet Theatre το 1980.

Το μπαλέτο «La Bayadère» δημιουργήθηκε από τον Marius Petipa, τον διάσημο χορογράφο και Premier Maître de ballet των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγίας Πετρούπολης. Η μουσική του έργου γράφτηκε από τον κύριο συνεργάτη του Πετιπά, τον διάσημο συνθέτη Ludwig Minkus, ο οποίος από το 1871 μέχρι το 1886 ήταν ο επίσημος Συνθέτης Μπαλέτου των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγίας Πετρούπολης.
Η Μπαγιαντέρα του Πετιπά αφηγείται την ιστορία της μπαγιαντέρας Nikiya και του πολεμιστή Solor που έχουν ορκιστεί αιώνια πίστη ο ένας στον άλλο. Ο Ύπατος Brahmin (Μεγάλος Βραχμάνος) είναι επίσης ερωτευμένος με την Nikiya και θυμώνει πολύ όταν μαθαίνει για τη σχέση της με τον Solor. Παράλληλα ο μαχαραγιάς (Ηγεμόνας Dugmanta του Golconda) έχει επιλέξει τον Solor ως αρραβωνιαστικό της κόρης του Gamzatti (ή Hamsatti, όπως ονομαζόταν στην αρχική παραγωγή) και η Nikiya, αγνοώντας το γεγονός αυτό, συμφωνεί να χορέψει στη γιορτή για τους αρραβώνες του ζευγαριού.

Ο Μεγάλος Βραχμάνος έχοντας ως στόχο να σκοτώσει τον Solor προκειμένου η Nikiya να γίνει δική του, ενημερώνει τον μαχαραγιά ότι ο πολεμιστής έχει ήδη ορκιστεί αιώνια αγάπη στην Bayadère πάνω από μια ιερή φωτιά. Όμως το σχέδιο του Μεγάλου Βραχμάνου αποτυγχάνει όταν ο Βασιλιάς αντί να θυμώσει με τον Solor αναφωνεί ότι η Nikiya πρέπει να πεθάνει. Η Gamzatti, η οποία έχει κρυφακούσει αυτή τη συνομιλία, καλεί την Nikiya να έρθει στο παλάτι προσπαθώντας να την δωροδοκήσει για να εγκαταλείψει τον αγαπημένο της. Καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γυναικών μεγαλώνει, η Nikiya παίρνει ένα μαχαίρι σε μια έκρηξη οργής και προσπαθεί να σκοτώσει την Gamzatti. Την τελευταία στιγμή την σταματάει η ακόλουθη της Gamzatti. Η Nikiya φεύγει με τρόμο από το παλάτι. Η Gamzatti αποφασίζει όπως και ο πατέρας της ότι η Bayadère πρέπει να πεθάνει.

Στη γιορτή για τους αρραβώνες της Gamzatti με τον Solor, η Nikiya χορεύει ένα μελαγχολικό χορό. Στη συνέχει της προσφέρουν ένα καλάθι με λουλούδια που πιστεύει ότι είναι από τον Solor και αρχίζει ένα τρελό και χαρούμενο χορό. Δεν γνωρίζει ότι το καλάθι είναι από τον Ηγεμόνα και την Gamzatti, οι οποίοι έχουν κρύψει μέσα στα λουλούδια ένα δηλητηριώδες φίδι. Η Nikiya πλησιάζει πάνω της το καλάθι και το φίδι της δαγκώνει στο λαιμό. Ο Μεγάλος Βραχμάνος της δίνει ένα αντίδοτο για το δηλητήριο, αλλά εκείνη επιλέγει να πεθάνει παρά να ζήσει χωρίς τον αγαπημένο της Solor.

Στην επόμενη σκηνή παρουσιάζεται ο Solor, ο οποίος σε βαθιά κατάθλιψη καπνίζει όπιο και βρισκόμενος σε κατάσταση ύπνωσης βλέπει σε όραμα τη σκιά της Nikiya (το πνεύμα της) σε μια νιρβάνα μεταξύ των αστεριών και των βουνοκορφών των Ιμαλαΐων. Πρόκειται για τη διάσημη σκηνή «Το Βασίλειο των Σκιών» («The Kingdom of the Shades»). Όταν ο Solor ξυπνά, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το γάμο του με την Gamzatti.

Στο ναό, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο γάμος, η σκιά της Nikiya εμφανίζεται διαρκώς καθώς ο Solor χορεύει με την Gamzatti. Όταν ο Μεγάλος Βραχμάνος ενώνει τα χέρια του ζευγαριού στο γάμο, οι θεοί εκδικούνται για τη δολοφονία της Nikiya, ο ναός καταστρέφεται και σκοτώνονται όλοι οι όσοι βρίσκονται εκεί. Σε μια αποθέωση οι σκιές της Nikiya και του Solor ενώνονται και εξαφανίζονται ανεβαίνοντας προς τα Ιμαλάια.

Η δημιουργία του μπαλέτου

Το κλασικό μπαλέτο «Μπαγιαντέρα» δημιουργήθηκε για να ερμηνευθεί από την Ekaterina Vazem, πρίμα μπαλαρίνα των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγίας Πετρούπολης. Ο ρόλος του Solor δημιουργήθηκε από τον Lev Ivanov, Πρώτο Χορευτή των St. Petersburg Imperial Theatres. Επίσης ο χορευτής Pavel Gerdt ερμήνευε το ρόλο του Solor. Η περίφημη μπαλαρίνα Maria Gorshenkova ερμήνευε το ρόλο της Gamzatti, ενώ ο ρόλος του Μεγάλου Βραχμάνου δημιουργήθηκε από τον Nikolai Golts. Τον μαχαραγιά- Ηγεμόνα του Gulconda ερμήνευε ο Christian Johansson. Τα εντυπωσιακά σκηνικά σχεδίασαν οι κορυφαίοι καλλιτέχνες:

Mikhail Bocharov Act I (1η Σκηνή)
Matvei Shishkov Act I (2η Σκηνή) και Act II
Ivan Andreyev Act III (1η Σκηνή) και Act IV (1η Σκηνή)
Heinrich Wagner Act III (2η Σκηνή) – «The Kingdom of the Shades»
Piotr Lambin Act IV (2η Σκηνή) – «Αποθέωση»

Trailer Ταινίας

Εισιτήρια

Μπορείτε να πάρετε εισιτήρια από το www.soldoutticketbox.com, επιλεγμένα περίπτερα «So Easy» και στο θέατρο Πάνθεον.

Επερχόμενες Εκδηλώσεις

 • Gloria Bell

  Gloria Bell4 Ιουλίου - 17 Ιουλίου

  Κατά κάποιον τρόπο το «Gloria Bell» είναι παρόμοιο με το οσκαρικό «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, καθώς και στις δύο ταινίες συναντάμε την ιστορία μιας γυναίκας που δεν συναντάμε συχνά στον κινηματογρά...

 • Δεκαπενθήμερο Κυπριακού Κινηματογράφου

  18 Ιουλίου - 1 Αυγούστου

  Ο Kινηματογράφος Πάνθεον, διοργανώνει ένα Δεκαπενθήμερο Αφιέρωμα στον Κυπριακό Κινηματογράφο

 • Κάποτε στο … Χόλιγουντ

  Once Upon a Time in Hollywood22 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου

  Η ένατη ταινία του ευφυούς σκηνοθέτη και σεναριογράφου, φιλοξενεί ένα υπέρλαμπρο καστ και ένα γαϊτανάκι από ιστορίες σε έναν φόρο τιμής στις τελευταίες μεγάλες στιγμές της χρυσής εποχής του ...