Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

‘Ωρα ‘Εναρξης: 8.00 μ.μ.
Διάρκεια: 100 λεπτά

Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες :
»Ένας από το εκτελεστικό απόσπασμα» 
ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Τόποι Πολιτικής Εξορίας και Ιστορικής Μνήμης: Μακρόνησος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ
Τόποι Πολιτικής Εξορίας και Ιστορικής Μνήμης: Αϊ-Στράτης ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ
Μνήμες ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ
Non Omnis Μoriar ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Η Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΚΕ
ΔΙΑΝΟΜΗ NEW STAR art cinema

Περίληψη

Το δραματοποιημένο ιστορικό ντοκυμαντέρ διάρκειας 100 λεπτών επιχειρεί να «χωρέσει» τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του στον Πειραιά το 1918 έως σήμερα, με πλάνα αρχείου, περιεκτικές διηγήσεις αλλά και «πρόζα» από ηθοποιούς.

«Ζωντανεύει» ηγετικές προσωπικότητες του ΚΚΕ,
όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Μπελογιάννης και ο Πλουμπίδης, πρόσωπα όπως ο Μάνος Κατράκης αλλά και ξεχωριστές στιγμές του κόμματος όπως ο Μάης του 36, η ΕΑΜική αντίσταση και άλλα.

Γιάννης Κλεφτογιάννης,
υπεύθυνος του Τμήματος Προπαγάνδας

H συγγραφή του σεναρίου για το ντοκιμαντέρ των 100 χρόνων του ΚΚΕ δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. να πρωτοθυμηθούμε απ’ όλη αυτή τη μεγαλειώδη διαδρομή και τι να αποτυπώσουμε μέσα σε λίγες γραμμές και σελίδες.
Πόσα κατορθώματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.
Χιλιάδες μικρές και μεγάλες πράξεις έγιναν και που συνεχίζουν να γίνονται ακόμη και τώρα που μιλάμε, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Αλλά και ιστορίες, που μπορεί ποτέ να μην τις μάθουμε, γιατί αυτοί που τις έζησαν ποτέ δεν νοιάστηκαν να πουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο.

Με ποιο, όμως, σκεπτικό πορευτήκαμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΚΚΕ; Προχωρήσαμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς. Μια αφετηρία, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθειά νερά.
Να ανακαλύψει, τι είναι αυτό που κράτησε το ΚΚΕ ζωντανό έναν αιώνα τώρα, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς, τα πολλά χρόνια παρανομίας. Όταν υπήρξαν ακόμη και στιγμές, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Να ανακαλύψει, ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 100 χρόνια μόνο και μόνο επειδή το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του. Ότι εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο που καθορίζει αυτήν την μακροβιότητα, την αντοχή και τη δύναμη. Και όπως θα δείτε και στο ντοκιμαντέρ, οι βασικοί παράγοντες για τα παραπάνω δεν ήταν άλλοι από την σταθερή πίστη του στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού και στο δίκιο των εργαζομένων, του λαού.
Η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας ήταν και είναι για το ΚΚΕ πάνω απ’ όλα. Μέχρι την τελική νίκη. Γι’ αυτό και απέκτησε δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και το λαό. Για την συγγραφή του σεναρίου, ήταν πάρα πολλές οι φορές που ανατρέξαμε στις επεξεργασίες που έχει κάνει το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, στο σύγχρονο πρόγραμμά του και στις αναλύσεις του, στα θεωρητικά και ιστορικά διδάγματα, που έχουν μελετηθεί και συζητηθεί σε όλο το κόμμα. Σε πρωτοπόρα έργα ανθρώπων της τέχνης και του Πολιτισμού. Όλα αυτά ήταν πολύτιμο εφόδιο στην προσπάθειά μας.

Η εξέλιξη των γεγονότων, που θα παρακολουθήσετε, ξεδιπλώνουν την διαδρομή του ΚΚΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, σε όλη την ζωή του. Η πορεία του περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο πρωτοστάτησε και δημιούργησε. Δεν είναι μια απλή καταγραφή της ιστορίας. Η ένδοξη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ δεν είναι κάτι που έγινε κάποτε και πέρασε. Είναι οδηγός τιμής, προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για την πάλη του στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΚΚΕ σε όλη του τη ζωή είναι στο επίκεντρο.

Δέχτηκε πάνω του όλη την μανία της αστικής τάξης και των μηχανισμών της. Μα ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές έγραφε ιστορία. Λάθη έγιναν. Δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία και φόβο. Τίποτα και ποτέ δεν φόβισε το ΚΚΕ. Ακόμη και σε στιγμές που όλα έμοιαζαν μαύρα, να πηγαίνουν προς τα πίσω ή τίποτα να μην αλλάζει, η στιγμή έφερνε όσα δεν έφερνε ο χρόνος όλος.
Η εργατική τάξη, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, με όλες τις μορφές και τους τρόπους, έδειχνε την ακατανίκητη δύναμή της. Ότι μπορεί να μεγαλουργήσει. Γιατί η ταξική πάλη δεν σταματάει και διαπερνάει την γενική πορεία της εξέλιξης και την πορεία του Κόμματος σαν μια κόκκινη κλωστή. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας. Είναι αντικειμενική και αναπόφευκτη, και τραβάει τον δρόμο της μέχρι την τελική δικαίωση. Η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο καινούργιος κόσμος.
Είναι αυτοί που θα νικήσουν οριστικά τον καπιταλισμό και την φρίκη που γεννάει, και θα φέρουν τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Αυτός είναι ο δρόμος μας. Σας ευχόμαστε καλή θέαση. Πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα, που θα το κρίνεται, να μας επιβεβαιώσει.

Κώστας Σταματόπουλος

Όπως θα δείτε, για την ταινία χρειάστηκαν αρκετά γυρίσματα, τόσο για τα δραματοποιημένα αλλά και για τα ντοκουμενταρισμένα.Έγινε, καταρχήν, μια συστηματική δουλειά για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού. Δεν ήταν εύκολο, συγκεντρώθηκε, όμως, ένα πολύ πλούσιο και δυνατό υλικό. Ήταν φυσικά αδύνατο να χωρέσει όλος αυτός ο θησαυρός που καλύπτει την Ιστορία 100 χρόνων σε μια ταινία.Σε κάθε όμως περίπτωση, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια «για του λόγου το αληθές». Αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπειά του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων.Μέσα από τη δύναμη της εικόνας αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού, ήταν αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων, με την πρωτοπόρα και γεμάτη αυτοθυσία πάλη των κομμουνιστών κόντρα σε θεούς και δαίμονες.Μια διαρκής πάλη, έως την πλήρη δικαίωση.Αναδεικνύονται μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που φωτίζουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, γίνεται παντοδύναμος.Τέτοια γεγονότα, όπως ο Μάης του ‘36, η Απελευθέρωση της Ελλάδας, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη κατά της δικτατορίας.Να σημειώσουμε ότι ο πολυτιμότερος σύντροφός μας στην υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ ήταν το Αρχείο του ΚΚΕ.Η ομάδα που συγκροτήθηκε για τη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ, δούλεψε εθελοντικά και ακούραστα.Χωρίς την ένθερμη υποστήριξη δεκάδων ανθρώπων, δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίησή του.Ακόμα, εκτός από τα τραγούδια που εμπεριέχονται, η Σοφία Καμαγιάννη συνέθεσε μουσική ειδικά για το Ντοκιμαντέρ και το έντυσε με τις ιδιαίτερες μελωδίες της.

Στην προσπάθειά μας βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς φορείς.Να ευχαριστήσουμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τους πάρα πολλούς φίλους, μέλη και οπαδούς του Κόμματος, που αντιλαμβάνονται τη σημασία του εορτασμού των 100 χρόνων, για την εθελοντική βοήθεια που πρόσφεραν για την υλοποίηση αυτού του Ντοκιμαντέρ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.Ευχαριστούμε όλους τους ηθοποιούς, που στήριξαν αυτό το εγχείρημα, στο οποίο μέσα από τις ερμηνείες του ξεδιπλώνουν στον κόσμο τις σελίδες της Ιστορίας του Κόμματος.Τους Νίκο Καβουκίδη και Τάσο Ψαρρά, για το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησαν.Και, τέλος, ευχαριστούμε το Αρχείο της ΕΡΤ και το Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Εισιτήρια

Μπορείτε να πάρετε εισιτήρια από το www.soldoutticketbox.com, επιλεγμένα περίπτερα «So Easy» και στο θέατρο Πάνθεον.

Επερχόμενες Εκδηλώσεις

 • Κάποτε στο … Χόλιγουντ

  Once Upon a Time in Hollywood22 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου

  Η ένατη ταινία του ευφυούς σκηνοθέτη και σεναριογράφου, φιλοξενεί ένα υπέρλαμπρο καστ και ένα γαϊτανάκι από ιστορίες σε έναν φόρο τιμής στις τελευταίες μεγάλες στιγμές της χρυσής εποχής του ...

 • Apollo 11

  Apollo 11 Movie30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου

  Από τον σκηνοθέτη Todd Douglas Miller (Dinosaur 13) έρχεται μια κινηματογραφική εκδήλωση πενήντα χρόνια στην παραγωγή.

 • Roger Waters Us + Them

  Roger Waters Us + Them Movie2 Οκτωβρίου - 6 Οκτωβρίου

  Ο Roger Waters, συνιδρυτής, δημιουργός και τραγουδοποιός πίσω από τους Pink Floyd, παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη ταινία του Us + Them